Jenei Gyula honlapja

Fej vagy írás

Vissza a listához

2009-12-28
Kezembe akad egy újság, amely fejlécében Magyarország egyik legjeként határozza meg magát. Nem írom ide a nevét. Minek? Három perc alatt átlapozom (ebben az impresszumkeresés is benne foglaltatik).
            Az időjárásjelzés címe viszont megüti a szememet: Hótakaró lesz szenteste. A lap karácsony előtt egy héttel jelent meg. Én viszont karácsonykor olvasom. Vagyis a kérdés, hogy tud-e nyolc-tíznapos előrejelzést adni a meteorológus, időközben eldőlt. Azt mondja, több centis hórétegre számíthatunk, ami az egyre hűlő idő miatt megmarad karácsonyig. És hogy így az ország jelentős részét hótakaró borítja majd az ünnepek alatt.
            Hát nem így történt. Itt-ott a huszonhárom fokot ostromolta a melegrekord. Tovább is léphetnénk, elvégre semmi rendkívüli nincs abban, ha egy meteorológus nem tudja, mi várható pár nap múlva, de az újságíró cifráztatja vele a témát. Kiderül, hogy az időjárással foglalkozó szakember nem hisz a népi megfigyelésekben. Az idevonatkozóról (ha Katalin kopog, karácsony locsog) kijelenti: nincsen tudományos alapja, csupán statisztika. Tíz esetből hatszor bejön, de nekünk ennél pontosabb prognózist kell adni.
            Lehet, hogy az időjárás-jelentés tényleg ingoványos talaj. Mint minden jövőbenézés. Legyen szó sportról, politikáról, gazdaságról. A baj inkább az, hogy Magyarországon lassan minden hasonló színvonalon működik. A szerelő megjavítja a mosógépet, aztán az vagy jó lesz, vagy nem. Kikérsz egy fröccsöt, aztán az vagy iható, vagy nem.