Jenei Gyula honlapja

Túlélési gyakorlatok

Vissza a listához

2009-06-20
Az iskolai tanévzárót kötelező túlélési gyakorlatnak nevezem. A gyerekek osztályonként felsorakoznak az udvar árnyéktalan betonján: évértékelés, eredmények sorolása, nyolcadikosok ballagása, énekszó, műsor, búcsúbeszédek. Tűz a nap. A szülők, nagyszülők árnyékba húzódva fecserésznek. A diákok a napon. Az igazgatónőre senki nem figyel. Aztán rosszul lesz az első gyerek. Fél osztályok dőlnek ki a sorból. S ez nem költői túlzás. Tanárnők, szülők támogatják a sápadt kisiskolásokat. A ceremónia folytatódik. Évről évre ugyanúgy. Az iskola konzervatív. Őrzi a hagyományait.
            Ha halálom előtt végigpörög életem filmje, ez a képsor benne lesz gyerekeim évzáróiról. Szerencsére ma be-beborult az ég, volt egy kis széljárás, de néhány kisgyerek így is rosszul lett. Mi vagyunk a hibások: szülők. Mert tűrjük. Belenyugszunk, hogy erre szocializálják gyerekeinket: állj a napon, ne fecsegj, figyelj! Figyeld, ami a színpadon történik! Idd az igazgató néni szavát! Légy büszke az iskolád eredményeire! Tedd magadévá a normát! Mi az, hogy összeesel, elájulsz a napon!? Bírd ki! Figyelj!
            Az évzáró egyébként teljességgel érdektelen: az iskola öndicsérete; a minőségbiztosítási és pedagógiai szakzsargon kellemetlenül beleragad a fülembe: intézményi innováció, ilyenek. Minden a versenyről szól, az önfényezésről. Ez az iskola a lehetséges iskolák legjobbika! A tanulók több mint harminc százaléka kitűnő. Százötvenhat kitűnő diák. Csak tudnám, hogy akkor miért panaszkodnak a tanárok a mai fiatalokra! Hogy hol romlik el a folyamat?
            Más a hétköznap, és más az évzáró. Engem az ünnepek kevésbé érdekelnek. Hétköznapokból van több, azokat kellene elviselhetőbbé tenni. Nem könnyű persze a kamaszokkal. Sok is a kudarcos tanár. Nem bírják kezelni a helyzeteket, a diákok felőrlik őket. Ők meg a diákokat. Osztályzással fegyelmeznek, osztályzással jutalmaznak magatartást is. A jegy az egyetlen eszköze annak, akinek nincs megfelelő egyénisége. Az igazi tanárszemélyiség fehér holló. Az iskola: kudarc. Leképezi társadalmunkat.
            Felszállnak a ballagási léggömbök. Viszi őket a szél. Valahol majd eldurrannak, leeresztenek. A ceremónia folytatódik. Jövőre a mostani hetedikesek eregetik a színes lufikat. Évről évre ugyanúgy. Az iskola konzervatív. Őrzi a hagyományait.