Jenei Gyula honlapja

Segítség, mókuskerék!

Vissza a listához

2009-03-12
Barátom írja: képtelen annyit olvasni, mint amennyi a blogomon van. Nyilván ez is egy közeg, számomra fontos lehet, de ő már nem képes ebbe is belefolyni. Így is rengeteget ül a gép előtt – a mókuskerékből nincs kiszállás. És nincs idő. Nincs idő!
            Nagyon megértem. Tele vagyok én is olvasás-adóssággal mások felé, de leginkább magamnak tartozom. Alapművekkel is. Az olvasnivalók meg csak szaporodnak a gépben, folyóiratokban, asztalomon sorakozó könyvekben. Ma is kaptam egyet. Szilágyi Miklós kisújszállási néprajzi tanulmányait. Háromszáz oldal, szerencsére nagy betűs, s még nagyobb szerencsére, ahogy beleolvastam, érdekes is.
            De nem az olvasásról van szó, ez csak amolyan félrebeszéd. Az időről! Hogy minden felgyorsult, tépik az embert ezerfelé napi ügyek. Megélhetés, munka, család, gyereknevelés. Néha nem tudom eldönteni, hogy emberek dicsekednek vagy panaszkodnak (esetleg csak igazolják munkahelyi létezésük fontosságát), amikor azt mondják, tizenkét-tizennégy órákat dolgoznak naponta. (Másokat meg elbocsátanak, kirúgnak.) És mi van a családdal, a szórakozással, a pihenéssel? A dallal mi van? Hogy nyolc óra munka, nyolc óra szórakozás, nyolc óra pihenés. Vagyis mi van a szakszervezetekkel? Mi van velünk?
            Azt sem tudom eldönteni, hogy ez a korszakról szól, vagy az életkorunkról. Hogy ilyen lett a világ 2009-re Magyarországon, vagy személyesen értünk bele abba az életszakaszba, amikor egyre többet kell dolgoznunk a gyerekeinkért, a lakásért, az autóért, a hiteleinkért? Magunkért.
            Vajon apáink is így őrlődtek negyvenes éveikben? Hiszen akkor sem volt egyszerű a történelem, a megélhetés. De akkor mintha több lett volna az idő. Beszélgetni, szomszédolni, kocsmázni, egymás szemébe nézni. Tizenöt-húsz éve még működött a Nádas-kör. Minden csütörtökön este összejártunk a cimborákkal a Sütő utcába borozni. De miért maradt abba? Jöttek a gyerekek, a fürdetések, a családi élet. Kötöttségek, szépségek.
            Ezt a hatalmas mókuskereket a világ építette föl mára, vagy minden nemzedék megcsinálja magának – hétköznapokból?